maanantai 23. helmikuuta 2015

Bloggaajan kestävä kulutus ja matkailu

Jokin aika sitten sosiaalisessa mediassa älähdettiin, kun erään matkanjärjestäjän matkaopas poseerasi vangitun tiikerin kanssa muina miehinä ja kehui kovin tätä uutta tuttavuutta. Alkoi laaja kampanja, #ReilutBlogit, jonka tavoitteena on herättää ihmisiä miettimään omaa arkikäyttäytymistään sekä matkailutapojaan. Kuinka minä voisin toimia omassa arjessani ja reissuvalinnoissani siten, että toimisin eettisellä ja kestävällä tavalla?

Some time ago we got a minor scandal here in Finland, when a travel guide from a major travel agency posted a photo of him with a captivated tiger. It started a campaign called "Fair Blogs", which aims to getting people to think how they could act fairly and ethically in everyday life and while traveling.Minun blogini on pieni mutta asia on iso ja tärkeä, joten haluan osallistua tähän kampanjaan. Haasteen tarkoituksena on pohtia seuraavia juttuja:

1. Kerro, minkälainen rooli kestävällä ja eettisellä toiminnalla on sinun elämässäsi.
2. Kerro jokin mukava kokemus, mikä sinulla on ollut kestävästä matkailusta.
3. Haasta mukaan vähintään kolme muuta blogia. Sinun ei todellakaan tarvitse olla matkabloggaaja tätä varten, vaan voit kirjoittaa myös muista kestävään kehitykseen liittyvistä asioista.


1. Kestävä kehitys on minulle lähellä sydäntä. Tietoisuus on minullakin lisääntynyt vähitellen ja ennen kaikkea tietoiset valinnat kohti kestävämpää toimintaa ovat lisääntyneet pikkuhiljaa. Nämä periaatteet ovat meillä läsnä arjessa pienissä jutuissa: pyykit ja tiskit pestään täysinä koneellisina, jätteet lajitellaan huolellisesti, kuljemme kimppakyydillä töihin, kulutusta ja ostamista pyritään minimoimaan ja ostettu ruoka pyritään syömään ennen kuin se menee pilalle. Nykyäänhän menee kaatopaikalle/jätteenkäsittelyyn valtavat määrät ruokaa vain sen takia, että sitä ei ole ehditty syödä! Mielestäni yksi tärkeimpiä kestävän kuluttamisen tapoja on ostamatta jättäminen. Meillä ei osteta uusia vaatteita läheskään joka kuukausi. Kaikkea ihanaa krääsää ei kuitenkaan voi omistaa, joten sitä vähääkään on turha ostaa. Kestävä kuluttaminen ja säästäväisyys kulkevat aika pitkälle käsi kädessä. Kun opettelee eroon ostelemisesta, huomaakin yhtäkkiä pärjäävänsä aika vähällä (eikä tämä kuitenkaan tarkoita, että joutuisi kituuttamaan päivästä toiseen).

Toinen tärkeä asia on, mitä syödään. Meillä syödään kasvisruokaa useampana päivänä viikossa. Minun työeväät ovat lähes aina kasvisruokaa. Maitotuotteet on aika pitkälle korvattu kasvistuotteilla. Ostamme kotimaista ja lähellä tuotettua. Luomua ostoskoriin päätyy usein ja kananmunat ovat luomua aina. (Häkki- eli virikekanalla on tilaa noin A4-paperin verran.) Totuus on, että lihan tuottaminen kuluttaa luonnonvaroja ja tuottaa hiilidioksidia paljon enemmän, kuin kasvisruoan tuottaminen. Emme kuitenkaan ole täysin kasvissyöjiä tai vegaaneja mutta tämä on mielestäni erittäin hyvä matka kohti eettisempää syömistä. 

In my everyday life I strive towards consuming as little as possible, eating vegetarian food and making sure I don't buy too much food. We sort our waste and car-pool to work with my hubby. It is important to think before you buy and to support locally produced goods.


2. Kestävän matkailun määritteleminen on aika vaikeaa. Matkailu itsessäänhän kuluttaa luonnonvaroja, kun lennetään toiselle puolelle maailmaa. Teemme nykyään ulkomaanmatkan noin kerran vuodessa. Muutoin reissaamme autolla kotimaassa. En ole matkustellut niin paljoa, että osaisin tehdä asiasta kovinkaan syvällistä analyysiä. 

Matkoillani haluan tukea paikallisia ihmisiä ja ostaa heidän tuotteitaan. Yksi lämpimimpiä muistoja liittyy häämatkaamme, jolla ostin paikalliselta käsityöläiseltä käsin kudotun villamaton. Etsin myyjän itse paikallisten avustuksella ja ostin maton suoraan käsityöläiseltä ilman välikäsiä.

Toinen tärkeä juttu on se, että myös matkoilla voi nauttia näkemästään ja kokemastaan ilman ostamista ja kuluttamista. Useimmat nautinnot ja elämykset voivat olla ilmaisia. Ja tärkeimpänä: eläimiä voi ihailla niiden luontaisissa elinympäristöissä vapaana, häiritsemättä. Alan olla aika vieraantunut eläintarhoista. Akvaarioista pidän. koska itsekin harrastan niitä, ja tiedän, että kaloille voidaan järjestää hyvät ja luonnonmukaiset olot akvaarioonkin. Toista on esimerkiksi jääkarhun pitäminen betoni- ja lasikuitumontuissa.

Yllä olevassa kuvassa on yksi parhaimpia eläinmuistojani matkustaessa. San Franciscossa sijaitsevassa Golden Gate Parkissa näimme kaksi villiä pesukarhua, voiko olla mitään suloisempaa! 

It is hard to determine, what ethic or ecological traveling actually means. Traveling itself is quite consuming when people fly across the globe to see and experience. But while traveling I want to support local crafters and their products and to admire wildlife in the wilderness. I don't think the polar bears enjoy themselves in concrete pools.Kaikki tämän postauksen eläimet ovat villinä luonnossa tavattuja, kaikki erinäisiltä reissuilta lähelle ja kauas. :) Kuulisin mielelläni kommenttiboksissa teidän ajatuksianne tähän tärkeään asiaan. :)

3. Haastan mukaan Kaitaliinan, Piilomajan Katin ja Villa Inkerin Merjan. Muutkin saavat lämpimästi ottaa haasteen vastaan. :)

All animals in these photos I have met in the wild, on my trips near and far away lands. :) Please, feel free to comment on this important matter! :)

5 kommenttia:

Rimma | RIMMA + LAURA -matkablogi kirjoitti...

Olet ihan oikeassa tuon ruokailun suhteen! IHan mahtavaa, että syötte ison osan viikosta kasvisruokia :) Se on paljon se!

Satu kirjoitti...

Tosi hyviä pointteja!

Anonyymi kirjoitti...

Ihanat eläinkuvat! ja hyvä aihe. Minäkään en paljoa syö liharuokia, en ole niistä oikein koskaan tykännyt. Jos harkitset joskus ekologista pidempää reissua niin ajattelin mainita että Englannista löytyy lukuisia hyviä risteilymahdollisuuksia vaikka mihin upeisiin kohteisiin. Minulla on nyt sellainen reissu harkinnassa. Laskin myös että voisi jopa tulla halvemmaksi toteuttaa esim. maailmanympärireissu risteilyllä kuin että ottaisi lentoja+hotelleja eri kaukokohteista ja Euroopassa onnistuu interrailreissaus melko sujuvasti

Annika - Tarinoita Maailmalta kirjoitti...

Voi kun ihana postaus! Kiitos kun lähdit mukaan haasteeseen. Ja nuo pesukarhut, mitä söpöläisiä!

Kivimäen Jenni kirjoitti...

Rimma: ja kun Suomessa on vielä niin helppoa valita syövänsä kasvisruokaa. Kaupassa on hyvät valikoimat ja joka ravintolassa kasvisvaihtoehdot - nykyään ne jopa jo sisältävät proteiiniakin! Se on ihan vaan valintakysymys. :)

Satu: kiitos! :)

Susanna89: Risteilymatkustamisessa aina olisi hyvä selvittää, että yhtiöt todella noudattavat EU:n asetuksia jätevesien talteenottamisesta ja jätteiden toimittamisesta käsittelyyn. Mutta tykkään tosi paljon risteilyistä, kokemuksia mm. Hurtigrutenilta. Täytyisi joskus tehdä siitä muistelupostaus. :) Interrail on aina ollut haaveissa, joskus olisi kiva sitäkin kokeilla. :)

Annika: kiva, kun tulit käymään kylässä. :) Nuo pesukarhut olivat kyllä yksi koko USA:n matkan kohokohtia! :)