maanantai 9. huhtikuuta 2012

Pyhiksi pikkuisen parempaa

Pienet pyhäherkut

Pyhinä on aikaa laittaa vähän enemmänkin näperrystä vaativaa ruokaa. Silloin pöytään valitaan parhaimmat ainekset ja laitetaan ruokaa rauhassa, ilman häsellystä ja kiirettä. Joinakin päivinä tuntuu, että keittiössä voisi viettää koko päivän! Seuraavan kerran, kun tämä tunne valtaa sinut, kokeile vaikkapa seuraavaa ateriaa, jonka itse valmistin jo joku aika sitten.


Italialaiset poro-mozzarellapullat (12 kpl)

600 g poron jauhelihaa
2 munaa
100 g créme fraichea
n. 1 dl korppujauhoja
n. 1 dl vettä
maun mukaan 1-2 tl kutakin seuraavista: suolaa, pippuria, oreganoa, basilikaa, valkosipulia
125 g (12 kpl) minimozzarellapalloja

Turvota korppujauhot vedessä. Lisää créme fraiche ja sekoita hyvin. Lisää poron jauheliha sekä munat ja vaivaa sileäksi taikinaksi. Mausta. Tee taikinasta 12 lihapullaa. Laita kunkin pullan sisään mozzarellapallo ja painele pulla hyvin kiinni. Paista 200 asteessa n. 15-20 min.


Tämän seuraksi kävisi vaikka pinaattitortellinit ja tomaattikastike. Meillä yleisö vaati kuitenkin perunamuusia, joten tein Urho Kekkosen pöydässä -kirjan reseptiin pohjautuen pottuvoita.


Pottuvoi (neljälle)

1,6 kg perunoita (20 kpl pienehköjä perunoita)
50 g voita
2 pientä sipulia
suolaa maun mukaan
1,5 dl täysmaitoa

Keitä perunat kypsiksi. Silppua sipuli pieneksi ja kuullota voissa, kunnes sipuli on täysin pehmennyt. Murskaa perunat perunasurvimella ja lisää voi-sipuliseos, suola ja maito. Survo niin sileäksi muusiksi, kuin mielesi tekee juuri sillä hetkellä.


Tapaus puuronjämä

Olin pitkään miettinyt, mitä tehdä aamupalalta yli jääneellä puurolla. Selailin netistä ohjeita, eikä kohdalle oikein osunut mieleistä reseptiä. Siispä ei auttanut muu, kuin käydä kokeilemaan. Tuloksena syntyivät mehevimmät ja maukkaimmat sämpylät, joita olen koskaan tehnyt.


Puurosämpylät

4 dl kaurapuuroa (yli jäänyttä)
4 dl puolikarkeita spelttijauhoja
4-6 dl sämpyläjauhoja
3 rkl oliiviöljyä
1 rkl hunajaa
2 tl suolaa
ripaus sokeria
1 pss kuivahiivaa
5 dl vettä

Liota kylmä puuro kuumaan veteen. Sekoita suola, sokeri ja hunaja puuro-nesteseokseen. Sekoita kuivahiiva jauhoihin. Lisää jauhot puuro-nesteseokseen, kun seos on hieman kädenlämpöä kuumempaa. Alusta löysähköksi taikinaksi. Lisää öljy alustuksen loppupuolella. Anna kohota liinalla peitettynä kaksinkertaiseksi, tai ainakin tunnin ajan.

Puuro löysyttää taikinaa kohoamisen aikana, joten saatat joutua lisäämään jauhoja, kun alat leipoa taikinasta sämpylöitä. Leivo taikinasta sämpylöitä tavalliseen tapaan tai nostele taikina voideltuun muffinivuokaan. Voit täyttää muffinikolot täyteen asti (ainakin minun uunissani kohoaminen oli maltillista!). Anna sämpylöiden kohota liinalla peitettynä noin 15 min. Paista 225 asteisen uunin keskitasolla noin 20-30 min (muffinivuoassa sämpylät kypsyvät hitaammin), kunnes sämpylät ovat kauniin kullanruskeita.

Ripottele pinnalle halutessasi kaurahiutaleita tai auringonkukansiemeniä ennen paistoa. Tähän taikinaan sopisi ihanasti myös pellavarouhe, mutta se oli itseltä loppu. Korvaa sillä esim. 1 dl sämpyläjauhoja.


Ei kommentteja: