keskiviikko 27. kesäkuuta 2012

zigzag socks in a box


Hii, jälleen oli aika yhden aarrelaatikon päästä matkaan rakkaan ystävän luokse kätkemään salaisuuksia. Decoupage-tekniikalla ja vastaavilla materiaaleilla, kuin aiemmatkin boksit. Nämä ovat niin ihania, hurjan kivoja tehdä ja antaa. <3

Yet another treasure box sailed away to a dear friend to keep her secrets hidden. I just love doing these little boxes, they are so sweet and lovely to give as gifts. <3


Vaan mitä paljastuikaan laatikon sisältä tällä kertaa? Pienet sievät sukat, jotka ystäväni oli pyytänyt tekemään mummunsa mallin mukaan. Tarvittiin nimittäin joku kirjoittamaan tämä siksak-perinnemalli auki, jotta näille ihanille sukille saataisiin taas tekijöitä, koska hänen mummunsa ei enää pysty neulomaan. Tartuin tietenkin haasteeseen, kuulosti niin mukavalta tehtävältä. En ole mikään neulesuunnittelija, enkä ole aiemmin kirjoittanut neuleohjeita. Tämä saattaa siis olla outo ohje, mutta kysykää jos on epäselvyyksiä. Ohjeen pohjalla on käytetyn sukkalangan mukainen perussukan ohje Modasta 5/2006. Mallineule on oma tulkintani tästä perinnemallista tai siitä, kuinka sen esimerkiksi voi tehdä. Vastaavia ohjeita lienee kasapäin, eikä tarkoitukseni ole ollut plagioida ketään tätä ohjetta kirjoittaessani.

Inside the box I hid a pair of zigzag socks I knitted based on my friends old socks. She had gotten them from her granny who used to knit socks using this pattern. Now she can't anymore and my friend asked to try to write the pattern down. Of course I tried and managed to get a pair done. The pattern is only in Finnish this time, sorry!siksak-sukat

Koko: naiselle n. 37
Lanka: ohut sukkalanka 100 g = 420 m, mallisukat tehty Austermann Step –langasta
Langan menekki: mallisukkiin kului lankaa n. 60 g.
Puikot: 2,5 mm

Mallineule:
1. krs: *4 o, lk, 2 o, lk, 4 o, 2 oy, 2 n, 2 takareunoista oy*, toista *-* kierros loppuun.
2. krs: neulo oikeat s o, nurjat s n
HUOM: Mallineuleessa 2 o ja 2 n silmukat pysyvät paikoillaan, joten saatat joutua ottamaan kavennettavan silmukan seuraavalta puikolta.


Luo 64 s. Jaa silmukat tasan neljälle puikolle, 16 s kullekin. Aloita mallineule ensimmäisen kierroksen alusta. Toista näitä kahta kierrosta, kunnes sukan varsi on n. 15 cm tai haluamasi mittainen. Jaa silmukat puikoille siten, että  2. ja 3. puikoille tulee yhteensä 40 s. Jatka näillä silmukoilla mallineuletta. 1. ja 4. puikoille tulee yhteensä 24 s. Neulo nämä silmukat jatkossa oikein. Neulo neljä kierrosta. HUOM! Kavenna ylimääräiset silmukat pois 2. puikon alusta ja 3. puikon lopusta (mallineuleen reunoista) 2 oy.
 


Aloita sitten kantapää: neulo 1. ja 4. puikon silmukat yhdelle puikolle, lisää samalla tasavälein 6 s = 30 s. Tee lisäykset neulomalla silmukoiden välinen lankalenkki kiertäen oikein. Neulo haluamasi kantapää, mallisukassa on tehty vahvistettu kantapää. Kantalappu: neulo tasona, oikealla puolella *nosta silmukka neulomatta, 1 o*, toista *-* kierros loppuun. Nurjalla puolella nosta 1. s nurin neulomatta, neulo n kierros loppuun. Neulo, kunnes kantalappu on 22 krs korkea.

Kantapohja: Jaa kantalapun s:t kolmeen osaan esim. silmukkamerkeillä, 9-12-9. Jatka vahvistettua neuletta. Neulo, kunnes puikolla on jäljellä 10 s. Tee ylivetokavennus, käännä työ. Nosta 1. s nurin neulomatta, neulo s:t n, kunnes  jäljellä on 10 s. Neulo 2 n y, käännä työ. Jatka samaan tapaan eli keskisilmukat pysyvät samana (12 s) ja sivusilmukat vähenevät. Kun kaikki sivusilmukat on kavennettu ja olet viimeksi neulonut nurjan puolen kierroksen, jaa kantapohjan s:t kahdelle puikolle (1. ja 4.).
Kiilaosa: Neulo 1. puikon s:t o, poimi kantalapun vasemmasta reunasta 15 s = 21 s. Neulo poimitut s:t kiertäen o. Neulo 2. ja 3. puikon silmukoilla mallineuletta. Poimi 4. puikolle 15 s kantalapun oikeasta reunasta. Neulo poimitut s:t kiertäen o, neulo 4. puikon s:t o = 21 s. Jatka neuletta suljettuna neuleena siten, että neulot 1. ja 4. puikon s:t o ja 2. ja 3. puikkojen silmukoilla jatkat mallineuletta. Tee kiilakavennukset: *neulo 1. puikon lopussa 2 oy, tee 4. puikon alussa ylivetokavennus. Neulo 2 välikerrosta ilman kavennuksia.* Toista *-*, kunnes 1. ja 4. puikolla on jäljellä 12 s/puikko. Neulo suoraa osaa, kunnes pikkuvarvas peittyy.

Kärkikavennukset: Neulo 1. ja 3. puikon lopussa 2 oy, 1 o. Neulo 2. ja 4. puikon alussa 1 o, tee ylivetokavennus. Toista tällaiset kavennukset 3 krs:n kuluttua kerran, sitten 2 krs:n kuluttua 2 kertaa = 40 s. Jatka kavennuksia joka toinen krs ainoastaan 2. ja 3. puikoilla, kunnes jokaisella puikolla on jäljellä 8 s. Tee sitten kavennukset joka krs kaikilla puikoilla, kunnes työssä on jäljellä 8 s. Katkaise lanka, pujota loppujen s:n läpi ja päättele hyvin.
 

Sujauta valmiit sukat jalkaan ja nosta jalat pöydälle! Nauti ihanista uusista sukistasi! Vertaile niitä näihin mummun tekemiin ja totea omasi vähintään yhtä mahtaviksi:
Laitathan minulle viestiä, jos kokeilet tehdä sukkia tällä ohjeella. Olisi kiva nähdä muidenkin tuotoksia! :)

4 kommenttia:

Riikka kirjoitti...

Hienot sukat ja tunnelmallinen rasia!

Emilia kirjoitti...

Oi mitkä ihanuudet! Olen hautonut tuota samaa lankaa samassa värissä, josta teit nuo sukat, jo muutaman vuoden ajan.. kun se on miun mielestä niin ihana, etten ole osannut päättää mihin sen käyttäisi. Nyt taisi löytyä sopiva malli!

Suvi M kirjoitti...

Minun<3 kiitos!

JenniH kirjoitti...

Riikka: Kiitos! Noita bokseja on niin kiva tehdä. Taidan olla vähän purkkifriikki. :D

Emilia: Tuo lanka on mielettömän ihanaa ja pehmeää, neuloutuu kauniisti. Vähän tökkivästi tuli kerältä ulos, ihmettelin! Kiva, jos malli miellyttää! :)

Suvi M: Ole hyvä, kulta! <3