lauantai 27. huhtikuuta 2013

Floody waters

Viime viikonloppuna Kyrönjoki tulvi jälleen yli äyräidensä. Vettä virtasi valtoimenaan. Jäitä seilasi paikoissa, joissa ei ole jokea. Järviä oli paikoissa, joissa ei ole järveä. Joihinkin taloihin pääsi vain veneellä. Taloja yritettiin suojata muovein ja hiekkasäkein.Teiden penkereille kasattiin murskevalleja. Siitä sitten vain kokeilemaan viljan kylvämistä järveen. Tämä luonnon oma näytelmä (onko se jännitystä, draamaa, komediaa vai tragediaa?) sai minut ottamaan satoja valokuvia ja teillekin valikoitui vielä parikymmentä. Toivottavasti kestätte kuvatulvan, koska tämä tapahtuu vain kerran vuodessa.

Ajatukset ovat Pyhäjoen tulvatuhojen uhrien luona. Toivottavasti tämä viikonloppu on jo aurinkoisempi ja ajatukset kirkkaammat. Tuhojen kartoittaminen ja korjaaminen vie paljon aikaa. Oman kodin kastuminen on yksi kauheimpia asioita, mitä pystyn kuvittelemaan. Ei siinä paljon naurata, kun lattialla on vettä 70 senttiä. Kaikki tavarat, sähköt, rakenteet märkiä. Miten nämä ihmiset jatkossa pärjäävät, kun valtio lopettaa tulvakorvausten maksun tähän kevääseen? Kyseessä on kuitenkin talot, jotka ovat olleet noilla paikoillaan vuosikymmeniä. (Niille uusille joenpenkalle rakennettaville taloille en korvausta maksaisikaan.) Kuinka suuri osa tulvien äärevöitymisestä johtuu ihmisen tekojen vaikutuksesta? Kuinka paljon ojitus sekä maa- ja metsätalous vaikuttavat tulviin? Voiko tässä nähdä jo ilmastonmuutoksen vaikutuksia? Paikoin tulvat olivat suuremmat kuin viime syksynä, jolloin tulva oli jo suurin vuosikymmeniin.

Suuria kysymyksiä pienelle ihmiselle. Ei minulla ole vastauksia, minulla on vain nämä kuvat. Jotta muistaisin ne äänet, joen pauhun ja jään narinan. Lokkien kirkunan ja joutsenten törähtelyn. Jotta muistaisin ne tuoksut, hyytävän kevätviiman ja joen pohjamudan tuoksun. Jotta muistaisin sen kunnioituksen, jonka luonto meiltä ansaitsee.

Aurinkoista viikonloppua sinulle!


It was time for spring flooding once again. I got a bunch of photos and want to share with you some. Further north a river called Pyhäjoki flooded so badly that there were 2 feet water in some houses. Hopefully this weekend is better for everyone.

2 kommenttia:

A-R kirjoitti...

Kuinka ilahduinkaan löytäessäni tämän blogin jonkun toisen kautta. Jään ehdottomsti seurailemaan. Olen kotoisin pohjaanmaan lakeuksilta,pyhäjoelta,missä kovat tulvat olivat. Tämän blogin kautta pääsee kurkistamaan kotiseuduille.

JenniH kirjoitti...

A-R: kiitos kivasta kommentistasi ja tervetuloa mukaan! Joo, pohjanmaata kiertelen kameran kanssa ja yritän taltioida kaikkea mielenkiintoista. Tulehan toistekin! :)